Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Zrak a vidění do blízka

Stává se vám, že musíte oddalovat ruce, abyste dokázali přečíst text v knize nebo v mobilu? Máte rozmazané vidění na blízko? Po čtení máte unavené oči, bolesti hlavy, migrénu, zarudlé oči? Všechny tyhle projevy souvisí s presbyopií. 
 

Brýle na čtení. Rozmazané vidění na blízko.


Presbyopie
znamená, že vaše oční čočka začíná ztrácet schopnost akomodace neboli zaostření do blízka. 
Téměř každý z nás bude od svých 40 let v určitém okamžiku potřebovat brýle na čtení. Pokud máte nějaké zmíněné příznaky presbyopie, tak se zastavte k nám na měření zraku do optiky.


Prvním příznakem
presbyopie je, že nedokážete plynule přečíst text s malým písmem. Obzvlášť je to náročné, pokud máte nižší osvětlení v místnosti, nekontrastní text nebo když jste po celém dni unavení. Po měření zraku vám optometrista doporučí brýle na čtení. Ty vám pomohou kompenzovat zhoršené vidění související s presbyopií
, zlepší se zaostřování na blízké předměty a uleví vám od astenopických potíží jako jsou již zmíněné bolesti hlavy, únava očí, migréna atd.


A co tedy děje s očima, pokud mám presbyopii?


Presbyopie neboli stařecká vetchozrakost je fyziologický stav neboli přirozená změna v lidských očích, která nastává vlivem věku u každého z nás. Naše oční čočka ztrácí schopnost zaostřovat na blízké předměty z důvodu ztráty její elasticity. Ke změnám dochází i ve svalových vláknech, které čočku obklopují. 


Jak řešit, pokud přestávám vidět ostře na blízké předměty?

Presbyopii lze řešit několika způsoby, a to buď brýlemi, kontaktními čočkami nebo operací. 

Brýle na blízko

Tyto brýle se nosí při práci na blízké předměty, na čtení textu v knize a dle potřeby. Obvykle je jejich dioptrická hodnota stanovena na práci na 40 cm, ale musí být individuálně každému přizpůsobeny. Hotové brýle ze stánků nebo z drogerie nejsou plnohodnotnou korekční pomůckou, spíše vám mohou způsobit astenopické potíže, jelikož nejsou přizpůsobeny na vaše oči. Tyhle hotové dioptrické brýle nedoporučujeme na dlouhodobé nošení. Je důležité se s optometristou domluvit, na jakou vzdálenost budete brýle používat, protože s brýlemi na čtení nemusíte vidět komfortně na počítač. Pokud pracujete hodně na počítači, který máte ve větší vzdálenosti než knihu, je lepší zvolit tzv. pracovní čočky, kde budete mít plynulý přechod dioptrií z počítače na knihu a nebudete si tak zatěžovat oči díváním se přes vyšší dioptrie. Pořiďte si brýle na čtení u nás v oční optice, kde vám se správným výběrem a typem rádi pomůžeme.

Pokud již nosíte brýle na dálku a nechcete střídat dvoje brýle, tak jsou řešením multifokální čočky, které jsou oblíbenou variantou u mnoha lidí. Díky multifokálním brýlím uvidíte ostře na dálku, počítač i na čtení. Plynulý přechod dioptrií zajišťuje pohodlné vidění na všechny vzdálenosti bez nutnosti přehazování několika brýlí. Někteří lidé si mohou pořídit bifokální brýle, které mají zónu do dálky a zónu do blízka. Nemusí však být komfortní pro práci na počítač. 

Brýle na čtení. Multifokální brýle.


Kontaktní čočky

Lidé s presbyopií mohou také zvolit multifokální kontaktní čočky nebo metodu monovize, kdy na jednom oku nosíte kontaktní čočku do dálky, na druhém do blízka a mozek si upřednostní obraz jednoho nebo druhého oka dle pozorovací vzdálenosti. Avšak ani jedna z výše zmíněných metod nebude tak komfortní jako je brýlová korekce.

Multifokální kontaktní čočky na blízko



Operační řešení presbyopie

Pokud nesnesete nošení brýlí nebo kontaktních čoček, tak můžete zvážit chirurgické řešení presbyopie. Je však nutné vše konzultovat s refrakčním chirurgem, který vám zajistí komplexní oční vyšetření a zjistí, jestli jste vhodným kandidátem na operaci.