Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Vitamíny pro oči

Jaké vitamíny jsou vhodné pro vaše oči? A které potraviny vám pomohou udržet dobrý zrak?

Vitamíny pro zdravý zrak

Zdravý životní styl a pestrá strava jsou nejdůležitější pro správnou funkci očí. Pomůžou zpomalit jejich stárnutí a oddálit vznik degenerativních onemocnění. Rozvoj očních onemocnění je samozřejmě ovlivněn více faktory, jako jsou např. genetické predispozice a věk, ale životní styl je dalším velice důležitým aspektem.


Mezi nejčastější oční onemocnění, které se rozvíjí s věkem, patří:

Šedý zákal - Při tomto onemocnění dochází ke stárnutí oční čočky. Postupně dochází k jejímu zakalení, což poté zhoršuje vidění a v poslední fázi může dojít v podstatě k oslepnutí. Vliv na vznik má hlavně věk, časté vystavování UV záření a kouření. Šedý zákal se dá řešit operativně výměnou oční čočky.


Makulární degenerace - Časté onemocnění ve vyšším věku, při kterém dochází k poškození centrální části sítnice, tzv. žluté skvrny (makuly), která je nejdůležitější částí sítnice pro naše vidění. Ve vyspělých zemích je dokonce jednou z nejčastějších příčin slepoty. Rizikem je věk, špatný životní styl, kouření, dědičnost.


Glaukom neboli zelený zákal - Jde v podstatě o skupinu onemocnění, která souvisí s poškozením očního nervu. Existuje několik druhů glaukomu, ale většinou je toto onemocnění spojené se zvýšeným nitroočním tlakem, kvůli němuž dochází k poškození zrakového nervu. To se poté projeví různými poruchami vidění. Rizikem je opět dědičnost, věk nebo třeba úraz či stres.


Diabetická retinopatie - Jde o onemocnění sítnice oka, které nastává u lidí trpících cukrovkou. Vzniká poškozením cév, které vyživují sítnici. Dochází k němu pokud dochází k častému výkyvu hladiny cukru v krvi nebo jeho dlouhodobému zvýšení. Riziko se zároveň zvyšuje s délkou trvání diabetu. 


V dnešním článku vám poradíme, jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku, pokud chcete oddálit vznik těchto onemocnění a které vitaminy se v konkrétních potravinách nachází.


Vitamin A

Je jeden z nejznámějších vitamínů se skvělými účinky pro oči. Nedostatek vitaminu A může způsobovat horší noční vidění (šeroslepost), pocit suchých očí, které mohou vést k podráždění, nekomfortu a k větší náchylnosti k očním infekcím. 


Pokud máte dostatek vitaminu A, tak máme dobrou zprávu. Můžete totiž snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace v pozdějším věku. Jeho pozitivní účinky se prokázaly také u lidí, kteří mají oční onemocnění retinitis pigmentosa (onemocnění sítnice, které zapříčiňuje postupné zhoršování zraku od periferie až po slepotu).


Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 1 mg. Vitamin A najdeme v živočišných produktech jako jsou játra, maso, vejce nebo rybí tuk, ale velké množství v ovoci a zelenině -  rakytníku, mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách. Nedostatek v našich podmínkách nehrozí, pokud dodržujete pestrý jídelníček. Pozor však na příliš mnoho vitamínu A. Příznaky toxicity vitaminu A zahrnují bolesti hlavy, ztrátu chuti k jídlu, závratě, kožní změny a bolesti kloubů.

Vitamin A pro zdravý zrak


Vitamin C

Naše oči vyžadují velké množství antioxidantů – více než mnoho jiných orgánů. Vitamin C je součástí antioxidačního systému oka. Komorová voda (tekutina, která vyplňuje část oka) má koncentraci vitaminu C vyšší než jakákoliv jiná tekutina v těle. Studie naznačují, že doplňkový vitamin C také může snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace. Nedostatek vitamínu C vede k oslabenému imunitnímu systému.

Doporučená denní dávka vitamínu C je kolem 80 až 100 mg denněVitamín C můžeme doplnit např. zvýšenou konzumací pomerančů, grepů, paprik, rybízu, kapusty, petrželové natě, apod.

Vitamin C a zdravé oči

Vitamin E

Vitamin E hraje velkou roli v antioxidační ochraně oka. Týká se to hlavně sítnice. Vážný nedostatek vitaminu E může vést k degeneraci sítnice a slepotě. Dostatek vitamínu E má příznivý vliv i při prevenci šedého zákalu.


Doporučená denní dávka vitamínu E je kolem průměrně 10 mg denně. Dobrým zdrojem vitaminu E jsou například mandle, slunečnicová semínka, kešu, vlašské ořechy a rostlinné oleje, jako je lněný olej. Najdete ho také v mase, mléce, vejcích, ve špenátu atd. Potřeba vitaminu E je vyšší při častější konzumaci nenasycených mastných kyselin.

Vitamin E a zdravé oči

 

Karotenoidy

Z karotenoidů vám chceme zmínit hlavně betakaroten, lutein a zeaxanthin:


Betakaroten

Betakaroten je antioxidant, který má příznivý vliv na cévní systém oka, zároveň snižuje účinky některých karcinogenů. Jeho zdrojem není pouze mrkev, ale např. kapusta, batáty, papája, meruňky, mango, špenát a ze živočišných výrobků vejce, losos.


Lutein a zeaxanthin

Lutein a zeaxanthin jsou karotenoidní antioxidanty. Nachází se v centrální části sítnice - makule. Mají významnou roli při ochraně oka před modrým světlem. Jejich množství nacházející se v sítnici je přímo úměrné příjmu. Dostatečný příjem těchto karotenoidů významně ovlivňuje riziko rozvoje makulárních degenerací. Lutein a zeaxanthin se v potravinách vyskytují společně. Bohatým zdrojem jsou špenát, mangold, kapusta, pistácie, zelený hrášek, vaječné žloutky nebo červené hrozny. Důležité je zmínit, že k lepšímu vstřebávání dojde, pokud jsou přijímány s lipidy (tuky). I proto se do zeleninových salátů doporučuje přidat např. olivový olej.

Betakaroten. Lutein. Zdravé oči.

 

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo obecně prospěšné. Tělo si je neumí vytvářet, proto je velice důležitý jejich dostatečný příjem. Hlavním zdrojem je hlavně rybí tuk a tučné mořské ryby. V sítnici je uložená kyselina DHA, která se podílí na vývoji zraku už od raného dětství. Konzumace omega 3 mastných kyselin má velký vliv na snížení rizika vzniku věkem podmíněné makulární degenerace. 

S nedostatkem omega 3 mastných kyselin může souviset i zhoršená funkce slzivosti, tedy projevy suchostí očí.

Omega 3 mastné kyseliny. Rybí tuk pro oči.

Zinek

Zinek je součástí mnoha esenciálních enzymů a některé z nich fungují jako antioxidanty. Je součástí rhodopsinu. Z tohoto důvodu může nedostatek zinku vést k šerosleposti.


V jedné studii, které se účastnili starší lidé s časnou makulární degenerací, byly podávány doplňky zinku. Jejich poškození makuly se zpomalilo a zrakovou ostrost si udrželi lépe než ti, kteří dostávali placebo. Přírodními zdroji zinku jsou třeba ústřice, maso,luštěniny nebo dýňová semínka.

Zinek pro zdraví očí. Vitamíny pro zdravé oči.

Hořčík

Hořčík je důležitým esenciálním minerálem, který má také vliv na oči a zrak. Jedná se o jeden z nejhojnějších minerálů v našem těle, navzdory tomu ho má spousta lidí nedostatek. Jeden z hlavních účinků hořčíku u očí je svalová úleva. Pokud někdy trpíte na krátkodobé “tiky v oku” (tiky očního víčka), které bývají hodně nepříjemné, tak můžete mít právě nedostatek hořčíku.  Oční tiky mohou být vyvolány nejčastěji vlivem stresu, který způsobuje nerovnováhu hladiny hořčíku a vápníku, a také vlivem hormonálních změn, např. v těhotenství i u kojení. Pro uvolnění očí od nepříjemného tiku si zajistěte dostatečný přísun hořčíku spolu s vitamínem B a jemně si promasírujte oblast víček.


Hořčík najdete nejvíce v banánech, ořeších, brokolici, luštěninách, hořké čokoládě, avokádu, bramborách, celozrnném chlebu, ve dýňových semínkách atd.

Doporučená denní dávka hořčíku je kolem 300 - 400 mg. Jak splnit doporučenou denní dávku? Jen tak pro představu. Stačí si dát ráno na snídani avokádo (100 g avokáda obsahuje cca 75 mg hořčíku), na svačinu banán s mandlemi (100 g mandlí obsahuje cca 283 mg hořčíku a banán cca 27 mg hořčíku) a máte to.

Hořčík pomáhá na tik v oku. Potraviny pro zdravé oči.