Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Oční cviky k procvičování

Zrak je jedním z našich nejdůležitějších smyslů a proto bychom o něj měli pečovat. Dnes pro vás máme příklady některých cviků, které pomohou ulevit vašim očím. Obzvlášť v dnešní době, kdy mnoho z nás tráví hodně času pohledem do obrazovek, je důležité na procvičování očí myslet. Při práci na blízko, musí naše oči pořád “pracovat”, aby zajistily ostré vidění, zatímco při pohledu do dálky jsou zrelaxované a uvolněné. A pokud je práce na blízko nebo na počítači dlouhodobá a bez přestávek, můžou se oči přetížit a následně mít problém s uvolněním při pohledu do dálky. Proto je důležité do naší každodenní rutiny zařadit alespoň některé základní cviky pro uvolnění očí, které mohou pomoci předejít nepříjemným pocitům.  

Pokud pracujete hodně na počítači, tak možná pociťujete, že máte suché, podrážděné a červené oči, bolest hlavy i očí a celkovou únavu. Tyhle všechny potíže se obecně nazývají digitální námaha očí. Následující cviky vám od této námahy mohou ulevit.


Kroužení očima

Toto cvičení slouží k procvičení všech okohybných svalů. Princip je jednoduchý - nakreslit očima kruh. Podívejte se co nejvíce nahoru, poté plynule do strany, dolů a opačnou stranou zpět nahoru. Nejlépe opakujte alespoň 5krát na obě strany. Cvik můžete dělat s otevřenýma i zavřenýma očima.

Kroužení očima


H test

Natáhněte ruku se vztyčeným ukazováčkem a zaměřte se na něj. Postupně pomyslně kreslete prstem linii písmene H. Posuňte nataženou ruku s ukazováčkem směrem doprava až do nejkrajnějšího místa, ve kterém se ještě budete schopni na ukazováček zaměřit. Poté pohybujte rukou nahoru a dolu a zpět doprostřed. To sáme opakujte i na levou stranu. Proveďte 5krát.

H test

Přibližování předmětu k oku

Palec (nebo třeba tužku) natáhněte před sebe do úrovně očí. Zaměřte se na něj zrakem a pomalu jej přibližujte až do polohy, kdy se vám rozdvojí obraz. Poté jej oddalte. Znovu opakujte alespoň 5krát. Toto cvičení provádějte s brýlemi, pokud nosíte.

Přibližování prstu k oku. Oční cviky.

 

Přeostřování

Opět zvedněte palec. Tentokrát ho zvedněte do vzdálenosti zhruba 50 cm od obličeje. Zaostřete na palec asi na 5 vteřin a poté se podívejte do dálky, např. z okna - minimálně do vzdálenosti 6 m. Po 5 vteřinách se podívejte zpět na palec. Opakujte 5 krát.

Oční cvičení

Pravidlo 20/20/20

Nejedná se vyloženě o cvik, ale vzhledem k tomu, že jde o velice důležité pravidlo, určitě to do článku o procvičování očí patří. Každých 20 minut práce na blízkou vzdálenost byste se měli na 20 vteřin podívat na něco, co je minimálně 6 metrů daleko (z angličtiny 20 feet). Toto pravidlo slouží k tomu, aby se oči při práci pravidelně uvolňovaly a nepřetěžovaly se.

Pravidlo 20/20/20. Oční relaxace. Úleva očí. Optika Brno.

 

Když budete provádět tyto cviky nejlépe každý den, měli byste po nějaké době cítit, že jsou oči uvolněnější, neunaví se tak rychle a může se vám zdát, že máte lepší zrakovou ostrost.


Všechny cviky, které jsme vám tady uvedli, jsou pouze podpůrná cvičení při zatížení očí po práci na počítači nebo do blízka. Zrak se vám výrazně o několik dioptrií nezlepší, nicméně si můžete trénovat zaostřovací schopnost, oči si uvolnit a můžete předcházet výraznému zhoršování zraku.


Tip pro vás:

Nezapomínejte i na zdravý životní styl. Pestrá životospráva a dostatek vitamínů a minerálních látek mají velký vliv i na naše oči. Důležité je doplňovat především Vitaminy A, C, E, Zinek, Vitamin B2, Lutein. Více se o vitamínech dozvíte v našem dalším článku.