Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Zrak a řízení

Při řízení je kladen vysoký nárok na vidění. Proto je velmi důležité nepodceňovat pravidelné kontroly a měření zraku. Zároveň je obzvlášť důležité neignorovat některé projevy, že vidění už není jako dřív. Nikdo z nás přece nechce způsobit dopravní nehodu jen proto, že včas nezaznamenal přijíždějící auto, nebo chodce jdoucího po krajnici. Včasné nezpozorování objektu a zpomalené reakce v důsledku špatného vidění mohou mít fatální následky.

Brýle na řízení

 

Této problematice se v letech 2017-2018 věnoval projekt Slepí vrazi. Bylo zjištěno, že pouze 28% řidičů v Česku má dostatečně dobrý zrak nebo správnou brýlovou korekci. U 8% řidičů bylo dokonce zjištěno, že je vidění tak nedostatečné, že by řídit vůbec neměli. Je to asi 500 000 řidičů, kteří mohou být pro své okolí velmi nebezpeční. 


Řidič s dobrým zrakem (100% zrakovou ostrostí) nebo se správně nastavenou brýlovou korekcí by měl chodce za dobrých světelných podmínek rozeznat na 200 m. Už s lehce zhoršeným zrakem (asi -0,75 D) se tato vzdálenost zkrátí na 100 m. A v kombinaci se zhoršenými světelnými podmínkami může být ještě o dost kratší.


Mezi první projevy zhoršujícího se zraku nepatří jenom horší čitelnost textu na značkách, ale i únava, bolest očí a bolest hlavy. Tyto příznaky většinou vznikají v důsledku větší soustředěnosti a snahy doostřit obraz mhouřením. Při výskytu některých těchto problémů je vhodné se na měření zraku objednat co nejdříve. Optometrista při měření zraku stanoví správnou hodnotu dioptrií na dálku, a když je to potřeba, tak i na blízko. 

Rozmazané vidění na dálku. Brýle na řízení.


K docílení nejpohodlnějšího vidění při řízení nám určitě mohou pomoci i některé speciální povrchové úpravy. Důležitá je hlavně antireflexní úprava, která pomáhá snížit oslnění od protijedoucích aut, odrazů kapot apod. Zároveň lze zvolit i takovou antireflexní úpravu, která navíc i zlepší kontrast vidění za šera a v noci a dopomůže tomu, aby oči nebyly rychle unavené. Tyto povrchové úpravy lze využít ať už dioptrie máte nebo ne.

Pokud nosíte dioptrické brýle můžete navíc zvolit kvalitněji propracované brýlové čočky, které mají dioptrie rozpočítány takřka po celé ploše čočky, a to zajistí ostré vidění ve větší části zorného pole. Řidiči citlivější na světlo mohou určitě ocenit i samozabarvovací brýle. Proces samozabarvení v brýlích lze nastavit i přes čelní sklo auta. Brýlové čočky se budou zabarvovat podle množství dopadajícího světla. Pokud nosíte pouze sluneční brýle, doporučejeme pořídit si sluneční polarizační brýle. Polarizace sníží nepříjemné jasné (bílé) oslnění od hladkých povrchů, tzn. od silnice, kapoty auta, řeky (viz obrázek). Bude se vám příjemněji řídit a nebudete ovlivněni ostrým oslněním.

Polarizační brýle


Pokud pociťujete diskomofrt při řízení a máte nějaké výše zmíněné potíže, zastavte se na měření zraku k nám do optiky na Pekařské 12. Zrak vám důkladně vyšetříme a doporučíme různé možnosti. Věnujte svým očím půl hodiny času a přijďte na měření zraku.

Objednejte se online na měření zraku ještě dnes.