Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Multifokální brýle

Mít jedny brýle na všechny vzdálenosti zní skvěle, nemyslíte? Střídání brýlí odzvonilo!

Co jsou to multifokální brýle?

Jde o postupnou změnu dioptrií v jedněch brýlích. Díky nim uvidíte ostře do dálky (při řízení, na televizi), pohodlně na střední vzdálenost (na počítač) i do blízka (na čtení knihy). Výraz multifokální brýle spoustu lidí možná vyděsí. Důvodem je většinou to, že buď neví, co si pod tímto pojmem mají představit, nebo mají ve svém okolí někoho, kdo s nimi nemá dobrou zkušenost.

My vám chceme dnešním článkem ukázat, že se toho bát nemusíte a pokud budete mít multifokální brýle správně nastavené, tak už nebudete chtít vyzkoušet žádné jiné.


Jak fungují multifokální brýle?

Multifokální brýle jsou uzpůsobené všem vzdálenostem na které se během dne potřebujete dívat - ať už do dálky, na počítač nebo do blízka.

Jsou určeny pro lidi, kteří jsou v presbyopickém věku. Oční čočky s věkem přestávají být pružné a nedokáží se správně přeostřit při pohledu z dálky do blízka. Tento proces se začíná projevovat už zhruba ve 45 letech. Ve chvíli, kdy tato situace nastane již není možné mít jednu dioptrickou hodnotu na všechny vzdálenosti, ale je potřeba nastavit různé dioptrie do dálky a do blízka. Řešením je buď střídavé nasazování a sundávání brýlí (případně střídání brýlí na dálku a na blízko) nebo výroba právě multifokálních brýlí.

Multifokální brýle, multifokální skla, optika Brno, Varilux

 

Multifokální brýle mají tři vzdálenosti:

  1. Zóna na dálku: Používáte při pozorování televize, na řízení, do kina … Prostě a jednoduše na vzdálené předměty. Díváte se přes horní část multifokálních skel.

  2. Zóna na střední vzdálenost: Pokud pracujete např. na počítači, tak tuhle zónu využijete právě při práci na střední vzdálenost, tzn. cca na 70 cm. Díváte se přes střední část multifokálních skel. Tip od nás: Nastavte si obrazovku tak, abyste ji měli téměř v úrovni vašich očí.

  3. Zóna na blízko: Tuhle část multifokálních skel využijete při čtení, papírování, drobnějších činnostech. Díváte se přes spodní část skel, lehce si můžete nadzvednout bradu.

Důležitý je vhodně zvolený typ a správné nastavení

Multifokální brýle ve většině případů fungují skvěle a zajistí vám komfortní vidění po celý den pro různé činnosti. Platí to ale pouze v případě, že jsou optimálně nastavené, je vhodně zvolený typ a správně změřená dioptrická hodnota.

Dostatečně dlouhá doba adaptace je také velice důležitá. Mozek si na tyto speciálnější brýlové čočky musí přivyknout. Ze začátku je proto mnohdy potřeba více trpělivosti. Můžete vnímat lehké deformace, které vznikají v okrajových částech brýlí, ty jsou dány výrobou. Tyto nepříjemné efekty jsou tím menší, čím propracovanější a kvalitnější jsou brýlové čočky. U těch nejkvalitnějších je nemusíte vnímat téměř vůbec. Pokud si tedy zvolíte co nejširší koridor, budou vám multifokální brýle pohodlnější.

A za jak dlouho si na ně člověk zvykne?

Každý jsme individuální, ale průměrně většina nositelů cítí nějaké zlepšení po prvních 14 dnech souvislého používání brýlí. Je důležité brýle nestřídat s žádnými jinými a zkusit je nosit neustále.


Cena multifokálních brýlí

Jak už jsme naznačili výše, multifokální brýlové čočky se vyrábějí v různé kvalitě. Platí obecné pravidlo, že u dražších multifokálních sklech bude kvalita vyšší, adaptace rychlejší a menší deformace v periferiích než u těch levnějších. U nás v optice v Brně máme multifokální skla Varilux. Jedná se o francouzskou značku Essilor, která byla jedním z průkopníků multifokálních čoček na světě. Cena takových skel závisí od mnoha faktorů, nicméně rozmezí může být od 6 tisíc až po 14 tisíc. Tím, že máme mnohaleté zkušenosti s multifokálními brýlemi, tak vám umíme nabídnout multifokální skla určené přesně pro vás.

Pokud byste se ve vašich nových multifokálních brýlích necítili dobře i při dodržení alespoň 2-3 týdnů adaptace, určitě se za námi neváhejte zastavit. Zkontrolujeme všechny parametry a najdeme ideální řešení pro vás. V naší optice uděláme maximum pro to, abyste se svými brýlemi byli spokojeni a nic vás nerušilo ve vašem běžném životě.


Výhody multifokálních brýlí

Multifokální brýle jsou ideální pro lidi po čtyřicítce, kteří nevidí již ostře do blízka a není pro ně komfortní střídat brýle na dálku s brýlemi na čtení. Jejich výhodou je snadné nošení na všechny vzdálenosti, jelikož jsou dioptrie rozpočítány postupně přes dálku, střední vzdálenost (počítač) až po blízkou vzdálenost (čtení knihy). Multifokální brýle poskytují jasné vidění při přeostřování z blízka do dálky, z blízka na počítač atd., jelikož se jedná o hladký přechod dioptrií bez skákavého obrazu. Další výhodou je určitě i estetická stránka, protože multifokální brýle nemají žádný viditelný přechod dioptrií, jako například bifokální čočky. Budete s nimi vypadat mladistvě a nikdo nepozná, jestli v nich máte dioptrie na čtení. V neposlední řadě je i výhodou to, že existuje mnoho designů multifokálních čoček. Vybereme pro vás ten nejlepší a zohledníme vaše specifické potřeby.


Jak se multifokální brýle používají?

Máme pro vás pár užitečných tipů, jak se přes multifokální brýle dívat a rychleji si tak na ně zvyknout.

  1. V brýlích máte 3 vzdálenosti, tzn. dálku = televize, střední vzdálenost = počítač, blízko = čtení knihy. Každá tato část má jiné dioptrie. Vy budete muset hýbat očima tak, abyste si našla tu správnou. Přímý pohled přes brýle vám zajistí komfortní pohled do dálky. Při lehkém sklopení očí se dostanete do střední části, přes kterou se vám bude nejlépe dívat např. na počítač. Při úplném sklopení očí si komfortně přečtete zprávu na telefonu nebo složení na potravinách.

  2. Při hledání vzdálenosti se doporučuje spíše hýbat očima a hlavou si jen vypomoci. Ale pozor, pokud se chcete podívat do boku, tak musíte hlavu lehce pootočit, jinak byste se dívali přes okrajovou část skel, kde už může nastat lehce rozostřené vidění.

  3. Pokud máte doma brýle na dálku i brýle na čtení a pořídili jste si první multifokální brýle, tak je důležité ze začátku nosit zejména multifokály, abyste si na ně dobře zvykli. Zkuste si 14 dní brýle nestřídat, zvyknutí bude rychlejší.

  4. Při chůzi do schodů dejte bradu níž, abyste se dívali přes vrchní část čočky, kterou máte na dálku.

  5. Pokud máte počítač nízko a zdá se vám text rozmazaný, může pomoci, když si ho dáte trochu výš. Budete se pak na něj dívat přes střed multifokálních skel, který je určený právě pro práci na počítač.


Jestli máte nějaké další otázky, rádi vám je všechny zodpovíme u nás v oční optice nebo nám můžete kdykoliv napsat.