Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Měření zraku v optice v Brně

Rozhodli jste se, že si půjdete změřit zrak a nevíte co to obnáší? V dnešním článku vám chceme přiblížit, jak se na měření zraku připravit, ke komu zajít, když potřebujete změřit dioptrie, koho navštívit, pokud máte nějaký závažnější oční problém. 


 


Na úvod je nutné si říct, jaký je rozdíl mezi optometristou a očním lékařem, abyste věděli na koho se obrátit. Optometrista je
vysokoškolsky vystudovaný odborník na měření zraku a primárně se tomu věnuje. Má dostatek času změřit dioptrie, se kterými uvidíte ostře na všechny vzdálenosti. Průměrně u nás v optice zabere měření zraku kolem 30 minut, během kterých s vámi jeden z našich optometristů vyzkouší dioptrie na dálku, dioptrie na počítač i dioptrie do blízka. Pokud byste chtěli nosit kontaktní čočky, pomůže vám s výběrem těch správných kontaktních čoček pro vaše oči, zaučí vás jak se o ně starat a ukáže vám, jak si je aplikovat na oči. Zároveň vám při vyšetření změří nitrooční tlak, propustnost oční čočky, zakřivení vaší rohovky atd. Tyhle naměřené hodnoty mohou poodhalit počáteční závažná oční onemocnění, jako je zelený a šedý zákal a různé degenerace rohovky. Není však v kompetenci optometristy tyhle oční problémy řešit. Pokud by vám při vyšetření optometrista odhalil problém se zdravím oka, doporučí vždy návštěvu očního lékaře.

Oční lékař se převážně zabývá očními onemocněními a je jeho hlavní pracovní náplní je řešit a léčit. Na měření zraku nemá tolik času, proto posílá lidi na měření zraku k optometristovi, který se tomu dostatečně věnuje. Samozřejmě ale musíme zmínit, že prevence u očního lékaře je důležitá, obzvlášť pokud máte určité předpoklady k očním onemocněním. A pokud je vám méně než 15 let, tak musíte navštívit jako první očního lékaře. Optometristé mohou měřit lidem zrak až po dovršení 15 let. Kdybychom to tedy měli shrnout,  tak pokud potřebujete pouze změřit dioptrie z důvodu rozostřeného a rozmazaného vidění, bolesti hlavy, bolesti oči a dalších astenopických potíží a netrápí vás žádný výrazný oční problém, není nutné chodit nejdřív k očnímu lékaři. Na měření zraku můžete přijít k nám do optiky k optometristovi. Pokud máte ale nějaký zdravotní problém týkající se očí, je potřeba nejdříve zajít k očnímu lékaři.


Jak se připravit na měření zraku?

Na měření zraku se nijak speciálně připravovat nemusíte. Důležité je, abyste se cítili odpočatí, dobře vyspalí a abyste přišli k optometristovi nejlépe v dopoledních hodinách, kdy oči nejsou ještě výrazně zatíženy celodenní prací. Obzvlášť pokud trávíte celý den na počítači, je lepší si vyhradit na měření čas, klidně i v sobotu, a přijít na vyšetření dopoledne. Samozřejmě pokud přijdete v odpoledních hodinách, tak se nic neděje. Optometrista je profesionál, který dokáže pomocí různých testů a postupů poznat, jestli nejste například hodně unavení a jestli oči reagují správně při měření zraku. Pokud již nosíte brýle, přineste je s sebou. Vždy je důležité zjistit, na jaké brýlové čočky jste zvyklí a jestli dochází ke změně dioptrií. Ale pozor, pokud nosíte kontaktní čočky, tak přijďte na měření zraku bez nasazených kontaktních čoček. Kontaktní čočky sundané těsně před vyšetřením by mohly zkreslovat naměřené dioptrie. Samozřejmostí je, abyste na měření zraku do optiky přišli bez požití alkoholu a dalších omamných látek. 

Měření zraku Brno. Optika Brno.


Jak probíhá měření zraku a aplikace kontaktních čoček?

Měření začíná na speciálním přístroji autorefraktotonometru, který objektivně změří velikost dioptrií očí, nitrooční tlak, zakřivení rohovky, tloušťku rohovky, propustnost čočky aj. Přístroj změří přibližnou výši dioptrií, která se musí ověřit dalším subjektivním měřením. 

Měření nitroočního tlaku je důležité při odhalení závažného onemocnění, například zeleného zákalu a může taky odhalit celkovou tělní hypertenzi. Propustností oční čočky se dá zjistit šedý zákal, který se nejčastěji vyskytuje u starších lidí. U měření zakřivení rohovky lze odhalit degenerace rohovky, zároveň je to i důležitý údaj, který se využívá u aplikace kontaktních čoček. 

Optometrie Brno


U subjektivního měření se zahrnuje pocit vyšetřovaného. Je to nejdůležitější část měření, protože dioptrie musí být očím příjemné a komfortní a musí být zaručena ostrost vidění. Optometrista vám nastaví přesně dioptrie na dálku, dioptrie na počítač i dioptrie na blízko (na čtení). Dioptrie je potřeba dostatečně zkontrolovat i na blízkou vzdálenost, protože od 40. věku oko ztrácí schopnost zaostřovat do blízka. Dioptrická hodnota se potom postupně během let mění. 

 

U aplikace kontaktních čoček je postup měření zraku stejný. Navíc se však měří zakřivení rohovky, podle kterého optometrista určí, jaké zakřivení kontaktních čoček je pro vaše oči vhodné. Optometrista zkontroluje na štěrbinové lampě stav vašich očí a po nasazení kontaktních čoček ověří, jestli čočky správně sedí na očích. 


Jak často chodit na vyšetření zraku?

Preventivní prohlídky u očního lékaře by měli 1x ročně absolvovat lidé nad 40 let a všichni ti, kteří mají v rodině dědičné oční onemocnění. Mladší lidé, pokud nemají žádné obtíže, by měli preventivně chodit na kontrolu zraku 1x za 2-3 roky. Co se týká návštěvy optometristy, doporučujeme přijít na měření zraku 1x za 2-3 roky. Ale pokud cítíte, že vidění není úplně ideální a vidíte rozmazaně nebo rozostřeně, přijďte dříve.


Jaká je cena za měření zraku?

U nás v optice v Brně máme pro naše zákazníky měření zraku zdarma. Pokud nejste náš zákazník a chcete si nechat vyšetřit zrak, tak je cena za měření 300 Kč. Jestliže si chcete pořídit kontaktní čočky, ale nevíte, jak se nasazují nebo jaký typ zvolit, tak můžete přijít k nám na aplikaci kontaktních čoček. Cena za aplikaci kontaktních čoček je 500 Kč. V rámci aplikace dostanete zkušební kontaktní čočky na vyzkoušení doma, multifunkční roztok na čištění a uchovávání kontaktních čoček (v případě, že si budete pořizovat kontaktní čočky měsíční) a máte veškeré kontroly čoček zdarma.



Jak rozumět hodnotám z měření zraku?

Dostali jste naměřené hodnoty a nevíte, co znamenají? Rádi vám je objasníme. Na předpisu můžete vidět dioptrie do dálky a do blízka (adice) pro pravé i levé oko. Dále v horním sloupci máte zaznamenány názvy jako sféra, cylindr, osa ...

Předpis brýlí


Sféra znamená hodnotu dioptrie brýlové čočky u krátkozrakosti nebo dalekozrakosti. Je pravidelná po celé ploše oka. Pokud je hodnota dioptrie označena mínusovým znaménkem, jedná se o krátkozrakost. Pokud je označena plusovým znaménkem, jedná se o dalekozrakost


Cylindr je dioptrická hodnota, kterou se řeší astigmatismus. Pokud v tomhle sloupci nemáte vyplněnou žádnou hodnotu, znamená to, že astigmatismus nemáte. Cylindrem se vyjadřuje nepravidelnost rohovky. Tuhle dioptrickou hodnotu budete mít zapsanou v určité ose (axis), která určuje jeho orientaci. S pomocí cylindrické dioptrie v dané ose se paprsek světla láme do správného sklonu a dopadne do příslušného místa na sítnici.


Adice (Add) je dioptrický přídavek do blízka. Používá se při výrobě dioptrických brýlí na čtení u korekce presbyopie (zhoršení zraku ve stáří).